Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Gramatik

....της Κωνσταντίνας Ιωακειμίδου


Ξεκινώντας το μουσικό μας ταξίδι, δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τίποτα καλύτερο στο είδος του από τον Gramatik. Γιατί? Γιατί ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, πρωτοτυπεί, είναι ταλαντούχος και εισάγει κάτι ξεχωριστό σε κάθε κομμάτι του. Ο Σλοβενός καλλιτέχνης έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με μια σειρά από albums του ανεξάρτητου label Cold Busted που κυμαίνονται σε ρυθμούς hip-hop, chill out, funk, jazz.


Από νεαρή ηλικία, όπως πολλοί άλλοι ευρωπαίοι καλλιτέχνες, επηρεάστηκε από την αμερικάνικη μουσική σκηνή κυρίως από Funk και Jazz μέχρι Soul και Blues μουσικούς ήχους, ώσπου το 2008 δημιούργησε το Street Bungers (Vol. 1) το οποίο αποτέλεσε την πρώτη δισκογραφική του δουλειά ως παραγωγός και κατάφερε να φτάσει Νο 1 στα charts. Τα κομμάτια του αποτελούν μίξη διαφόρων ειδών μουσικής με κύριο στοιχείο ένα λεπτό στρώμα με βάση την ζωντανή ορχήστρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος που χρησιμοποιεί ζωντανή ορχήστρα στα κομμάτια του είναι διότι πιστεύει πως τα κλασσικά hip-hop beats με την απουσία φωνητικών γίνονται κουραστικά μετά από 2 λεπτά ακρόασης. Θέλει να κρατήσει τον ακροατή ενθουσιασμένο καθ’ όλη την διάρκεια του κομματιού και πιστεύουμε πως το έχει καταφέρει.
Ο 27χρονος καλλιτέχνης βρέθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας τον προηγούμενο χρόνο για μια σειρά τριών εμφανίσεων για την παρουσίαση του νέου του δίσκου, No Shortcuts, στο οποίο πειραματίζεται με την ηλεκτρονική μουσική προσθέτοντας στοιχεία της dubstep χωρίς να χάνει την ταυτότητα του. Οι δισκογραφικές του δουλειές βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό με αποτέλεσμα να σημειώσουν πάνω από 80000 πωλήσεις μέσα σε 2 χρόνια, μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος Beatport.com. Οι εξαιρετικές κριτικές που έλαβε καθώς και οι πωλήσεις που σημείωσαν τα albums του, του πρόσφεραν τα βραβεία “Best chill-out artist” και “Best chill-out track” στην απονομή βραβείων του Beatport κατά το 2010.
Προσωπικά πιστεύω πως η μουσική του Gramatik είναι ένας καλός τρόπος να ξεφύγουμε από τα προβλήματα και το άγχος και να ανεβάσουμε την ψυχολογική μας διάθεση. Δεν μένει παρά να ρίξετε μια ματιά στα ενδεικτικά κομμάτια της δισκογραφίας του που παρουσιάζουμε στην playlist και να διαπιστώσετε αν συμφωνείτε. . . .
Dubium/Gramatik/Ioakimidou by Stelios Mouratidis on Grooveshark

2 σχόλια:

  1. Δεν είχε τύχει να γνωρίσω τον κύριο, ή να έχω κάποια επαφή με το έργο του. Ενθαρρυντική η πρώτη εντύπωση. Θα τον αφομοιώσω, ιδιαίτερα τώρα, κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου όπου κατά παράδοση, αυξάνω την ημερήσια μουσική μου δόση.

    Υ.Γ. Στο Just Jammin' κάνει και μουσικό χιούμορ!

    Ευχαριστώ Κωνσταντίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γαμάτος ο Gramatik. Εξαιτίας του έγινα δεκτικός στην ηλεκτρονική μουσική.
    Πολύ καλή και πολιτική, θα έλεγα, η πρωτοβουλία να γίνει ανάρτηση με θέμα τη μουσική. Εξάλλου, και ο πολιτισμός είναι πηγή σκέψης, άρα και αμφισβήτησης. Εγώ, ας πούμε, αμφισβήτησα τις δογματικές απόψεις μου περί ηλεκτρονικής μουσικής.

    Παραμένω συντονισμένος στο blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή